Fakta


Brf Pålnäsviken: Bildad 1998

Köpte fastigheterna: Juli 2007

Antal hushåll: 28 st

Tvättstuga: med havsutsikt

Garage: 20 st, för uthyrning

Festlokal: Trähus vid vattnet

Båtplats: Bryggförening SBK

Övernattningsrum: Finns att tillgå för besökande till föreningens medlemmar

Förvaltning & mäklarinformation: Mediator Fastighetskonsult


Fastigheterna i Brf Pålnäsviken byggdes 1966-67 av KF (Kooperativa Förbundet) och var ursprungligen avsedda dels som personalbostäder och dels som ett internatboende för familjer där någon genomgick KF:s tvååriga ”assistentutbildning” på kursgården Vår Gård strax intill.

När utbildningen några år senare lades ner fick de som då bodde i lägenheterna stanna kvar. Fastigheterna förblev hyresrätter i KF:s ägo fram till juli 2007, då Brf Pålnäsviken, efter nio års arbete och förhandlingar, köpte fastigheterna och ombildningen till bostadsrättsförening slutligen genomfördes.

Brf Pålnäsviken utgörs av tre byggnader med totalt 28 lägenheter. De ritades av arkitekten Dag Ribbing och har namn efter stjärnbilder.


Högst uppe på åsen, intill Ernest Thiels gamla sommarnöje ”Bikupan”, ligger Stenbocken, Saltsjövägen 9A-E. Den består av fem lägenheter (fyror) à c:a 118 kvm, uppförda i två våningar, med balkonger åt både norr och söder. Några av lägenheterna har invändig nedgång till garagen som är belägna i bottenvåningen.

Rakt nedanför, på Saltsjövägen 1A-G, ligger Orion, sju lägenheter (treor) i suterräng à c:a 102 kvm, alla med egen uteplats i söderläge.

Vid vattnet i väster (Ringvägshamnen 2) ligger Karlavagnen, den största byggnaden, fyra ingångar med totalt sexton lägenheter (tvåor) à c:a 71 kvm, med balkonger västerut, med utsikt över Pålnäsviken.

Området som helhet kallas Sjöudden och är bland de tidigast bebyggda i Saltsjöbaden. Därför ingår det i kommunens kulturminnesvårdsprogram (1987) som ”närmiljö”, d.v.s. ett område som särskilt ingående belyser viktiga delar av kommunens historia.

Läs mer om Saltsjöbaden på wikipedia